Så sorgligt som det är att säga detta, men ju mer teknologin utvecklas, desto mer ökar internetbedrägerierna. Det är som en aldrig sinande tävling mellan det goda och det onda. Bedragarna lär sig kontinuerligt nya antifraudtekniker för att hitta sätt att kringgå systemet. Men de som bekämpar bedrägerierna måste tänka som bedragarna för att överlista dem!
Här är en annan sanning om vår vardag – bedrägerier på internet finns överallt! Även om du inte har tänkt på det är det sant. Vissa människor bara uppmärksammar det mer. Ett exempel är folket på Lendiscore, ett lettiskt fintech-företag. Lendiscore verkar inom områdena big data, maskininlärning, innovation och prediktiv analys. De tillhandahåller tjänster till företag inom olika områden så som kreditvärdering, portföljövervakning och analys, skräddarsydd tilldelning av kreditlimiter, olika modeller för riskbedömning och självklart skräddarsydda modeller för bedrägeriprevention.
Lendiscores team älskar verkligen att dela med sig av sin kunskap! De vill att alla ska vara säkra, vilket är varför de har förberett tips för att skydda sig mot bedragare! Du kommer att finna denna information användbar om ditt företag vill fatta bättre informerade beslut eller om du är en individ som vill öka din datasäkerhet!

Men först! Varför ska du lita på Lendiscores tips?
Precis som bedrägerier på internet är mångfacetterade måste lösningarna för att bekämpa dem bestå av inte bara en utan flera lager av sofistikerade processer för bedrägeribekämpning. Men nu räcker det med teori, låt oss titta på praktiken med den finansiella sektorn som exempel. Hur ser Lendiscore till att deras kunder, särskilt låneföretag, utfärdar lån till verkliga människor och inte bedragare?

Ansiktsbiometri – Lendiscore använder toppmodern teknik för att verifiera kundernas identitet genom att analysera ansiktsdrag och säkerställa att låneansökare är äkta.

Digital personanalys – kombinerar enhetsintelligens, e-postintelligens och sökning på sociala nätverk för att förstärka säkerhetsåtgärderna för låneansökningar. Med denna metod kontrolleras användarens enhet för användningsanomalier, e-postadresser valideras och korsrefereras och sociala mediekonton analyseras och skapar därmed en digital person som förbättrar förmågan att upptäcka bedrägerier och fungerar som en mer omfattande bedömning av låneansökningar.
Automatisk informationsutvinning – för att minska risken för manuella fel och säkerställa noggrannheten i kundprofiler skannar avancerade algoritmer dokument och extraherar relevanta detaljer.
Verktyg för inkomstverifikation – dessa verktyg ger åtkomst till kundens bankdata och hjälper långivare att verifiera inkomster, utgifter och övergripande finansiellt beteende. Detta är ett extremt viktigt verktyg inte bara för att förhindra bedrägerier utan också för riskbedömning. Om data till exempel tyder på ett oregelbundet finansiellt beteende höjs en varningsflagg för potentiellt bedrägeri. Samtidigt hjälper det till att bestämma kundens kreditvärdighet.

För företag

Du kanske redan vet detta, men det är aldrig fel att upprepa gammal kunskap, så här kommer det: Det första du bör göra för att bygga ett vattentätt system för bedrägeribekämpning är att få de bästa medarbetarna! Dessa personer kommer att vara byggstenarna i företagets antifraudgrund, de kommer att ställa in det perfekta systemet, de kommer att övervaka transaktioner, analysera mönster, hålla sig steget före de ständigt utvecklande bedrägerteknikerna och märka omedelbart när det är dags för förbättringar. Om du har sådana personer i ditt team, för det första, släpp aldrig taget om dem, och för det andra, kan du vara lugn att ditt företag är säkert.

En annan avgörande aspekt av ett robust system för bedrägeribekämpning är att bibehålla en kontinuerlig nyfikenhets- och anpassningstillstånd. De bästa systemen för att förhindra bedrägerier använder de senaste toppmoderna verktygen. Tekniken inom bedrägeribekämpning utvecklas ständigt, med nya och avancerade innovationer som dyker upp nästan varje minut. Proaktivitet för att hålla sig ajour med de senaste utvecklingarna säkerställer att ditt företag förblir motståndskraftigt mot de senaste bedrägeritaktikerna.
När du är upptagen med att anställa fantastiska medarbetare och leta efter den senaste toppmoderna tekniken, glöm inte att också vara en aktiv medlem i antifraudgemenskapen. Sammankomster som konferenser och branschevenemang ger en möjlighet för yrkesverksamma att dela insikter, diskutera de senaste trenderna och lära sig av andra erfarenheter. Resultatet av denna nätverksaktivitet kommer att vara två saker. För det första kommer ditt företag att informeras om den bästa branschpraxiens. För det andra kommer du att hjälpa till att stärka den finansiella sektorns gemensamma förmåga att effektivt bekämpa bedrägerier.

Om du är en individ som bara vill vara säker

1 – Skydda din personliga information: var försiktig med att dela känslig data online, särskilt på sociala medieplattformar. Avstå från att dela din fullständiga adress, telefonnummer, födelsedatum eller finansiell information om det inte är absolut nödvändigt!

2 – Var kreativ med dina lösenord: skapa unika och starka lösenord för dina online-konton och undvik att använda samma lösenord över plattformar.

3 – Tvåfaktorsautentisering: när det är möjligt, aktivera tvåfaktorsautentisering för dina konton för att lägga till en extra säkerhetsnivå.

4 – Säg “nej-nej” till offentlig Wi-Fi: så frestande som det ibland kan vara att ansluta till en offentlig internetanslutning bör du alltid tänka på riskerna det kan medföra. Dina data kan bli stulen! Men om du verkligen måste använda den offentliga internetanslutningen, undvik åtminstone att genomföra finansiella transaktioner.

5 – Phishing: var skeptisk mot konstiga e-postmeddelanden, meddelanden eller telefonsamtal som begär personuppgifter. Klicka inte på slumpmässiga länkar! Om någon begär data, verifiera legitimiteten av kommunikationen genom att kontakta organisationen direkt via officiella kontaktuppgifter.

6 – Håll koll på dina ekonomiska transaktioner: håll ett nära öga på dina bank- och kortutdrag. Rapportera alla obehöriga transaktioner till din finansiella institution!

7 – Säkra dina enheter: använd lösenord, PIN-koder eller biometrisk autentisering för att låsa dina enheter.

8 – Var försiktig med offentliga laddningsstationer: undvik att använda offentliga laddningsstationer eller USB-portar eftersom de kan vara sårbara för dataskimming. Bär med dig dina egna laddningskablar och använd vägguttag när det är möjligt.

Genom att följa dessa tips kommer du att säkerställa att någon online-bedragare inte förstör din dag! Och det är bara den mildaste versionen av vad de kan göra, så – följ våra tips och var säker!